Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kontrafakt

9. 4. 2007

Myslim si, že pro fanoušky by stačilo jenom tohle slovo. A to proto, že todle není jenom slovo.Název KONTRAFAKT už nějakej ten pátek něco znamená. Slovenskou crew z Piešťan tvoří Ego, Rytmus a Aneš a už se daí počítat mezi hip-hopový stálice. budu se vám snažit přiblížit, jak todle  šecko začalo a kde sou ty kořeny….Taže, Rytmusovi začátky už se sledujou tak od roku 91/92 a to když působil v breakový skupině X-BOYZ a to jako breaker. Začíná rapovat, ale zatím jenom anglický, převzatý skladby. Pomaličku ale začíná rapovat svojí materštinou a jeho parťákem je MONEY G, taky z Piešťan.

V roce 1994 se stává prvním z freestylerů a to když potkává Davida ze Senca, kterej mu dává šanci vystoupit na projektu ZVUK ULICE. Stavá se jeho pravou rukou a vyhrává první freestyle soutěž na Slovensku a to BITKA SLOV. Rytmusovi se to ale nelíbí a tak se po čase vydává na svojí vlastní dráhu. Potkává VECka, kterej jako jedinej v tý době má už vlastní sampler (AKAI MPC). Začíná taky s beatboxem a chodí na koncerty NÁZOV STAVBY a VECka, kde beatuje a taky rapuje. No a pak potkává HAJTOKOVIČE s kterým dá do kupy ŠPINAVÝ HR PRODUKT. Plány byly veliký, ale ze spolupráce vzniklo jenom pár skladeb a pár koncertů. Ega si můžem všimnout až tak kolem roku 96, kdy se nejdřív dostává ke graffitům a pak k rapu. Poznávaj se společně s Aneškou a zakládají crew PRIZRAK.

Na jejich skladby ale časem všichni zase zapomněli, takže moc nadějně to nevypadá. Ego odchází na rok do Kanady. No moc dlouho ho tam nenachali, po 9 měsících byl vyhostěn ze země, no samozřejmě kvůli graffitům a vandalismu. Za tu dobu ale nachází ten svůj pravej "štyl", píše texty… Aneška si kupuje techniku a trénuje a trénuje.A jak vám je jasný, někdy se musej střetnout. Rytmus už má na Slovensku slušný jméno, ale jaksi mu chybí dj…Doslech se o Aneškovi a už se domlouvá společná schůze, kam Aneš zavede i Ega. Rytmus má dobrej čich na talenty a tak díky jeho kontaktům dostavaj všici první nabídku na koncert. A tak se tvrdě připravujou a přinesou s sebou to, co tu ještě do tý doby nikdo nerobil.

Na "ZRAZE BREJKEROV" v roce 2001 ještě pod názvem "DÉJAVÚ" odstartujou společnou spolupráci. No a jak sami určitě uznáte, není se čemu divit, že díky dobrýmu rapu vobou raperů a djingu Anešky, se vystřelili do absolutní špičky Slovenska. Nabídky na KF se jenom valej, prorážej i do Česka, kde (a to se nemůžem opět divit) patřej mezi ty nejoblíbenější vůbec. Koncerty jim získávaj tak důležitý kontakty a možnost prvního rozhovoru do BBARÁKU a hlavně jako první slovenská crew se dostávaj na jeho obálku.

Klucii makaj a výsledkem je jejich společná nahrávka "PRE VŠETKÝCH SKUTOČNÝCH 2: NAUVŽDY", s tim jim pomáhá HAJTKOVIČ a nahrávka se vobjevuje na výběrovce "FROM AMSTERDAM TO PRAHA". Získaváj pořád víc a víc fanošků a nejvíc si jich získávaj při vystoupeních na velkejch akcích, jako třeba HIP HOP KEMP, VINYL nebo POHODA. Na jejich píli nezmění ani fakt, že Ego a Aneš začínaj studovat v Blavě. Ba navopak, koncertujou všude po Slovensku a i ČR. Při vystoupení na premiéře filmu 8 MILE (EMINEM) si jich všímá ROMEO, kterej z nadšení nabízí KF natočení videoklipu za nízkej rozpočet. Do poloviny roku 2003 maj i vlastní sólový úpěchy, jako třeba Rytmus, když vybojuje 2. místo na AUSTRIAN BEATBOX CHAMPIONSHIP. A Aneš porazí všechny konkurenty na slovenskym finále DJ BATTLE DMC CHAMPIONSHIP.

A je tu singl DÁVÁ MI. Úspěch. Úspěch a zase úspěch. Skladbu vydává vydavatelství BBARÁK a vejš zmíněnej  Romeo a jeho tým singl zvýrazní natočením videoklipu. A ani úspěch z videoklipu na sebe nenechá dlouho čekat, 8 týdnů v hitparádě DEKA, jeden z nejhranějších videoklipů na televizi MUSICBOX. Taky se jim podaří vyhrát hitparádu na Óčku. To ale není všechno. Videoklip slaví uspěchy i na něměcký stanici VIVA, úspěch slaví taky v Anglii, Holandsku, Francii a Polsku.Po rozhodnutí o spolupráci pro SONY MUSIC ENTERTAINMENT začali pracovat na hóóóódně dlouho očekávaném albu.

2004 a na světě je album E.R.A. Konečně. Samozřejmě, že slaví úspěch, alb se prodalo tolik, že začínaj patřit mezi nejprodávanější interprety na Slovensku a v rapu dosahujou takovejch úspěchu, jako se ještě žádný skupině nepodařilo.Takhle KF vyšlapali hezkou cestu pro další rapové skupiny. Koncertů jak na Slovensku, tak i v Čechách je hodně. No a taky díky nim se pomalu vstřebává vodpor vůči komerci, což je jediná cesta, která má ňákou budoucnost. Přestávaj se odsuzovat spolupráce s velkejma vydavatelstvíma, videoklipy a rozhovory v médiích. Vždyť čísla mluví za všechno a taky převrat KF, kterej tam doposud nebyl. Jejich výhra na udělování cen MUSICBOX AWARDS 2004 jako nejúspěšnější slovenská skupina. KF taky hostujou, například u ORIONA, VECka, GIPSYho, INDYho a WICHe atd. Asi poslední novinkou je vydání Rytmusovy sólovky, kerá slaví taky úspěch. Album je celkem dobrý, ale jako celek KF působěj nejlíp.

 

Obrazek