Jdi na obsah Jdi na menu
 


TIPY POKUSŮ NA ZVÍŘATECH

9. 4. 2007

EXISTUJE HODNĚ TIPŮ POKUSŮ NA ZVÍŘATECH.. SOU POUŽÍVÁNÝ PŘI TESTOVÁNÍ KOMSMETIKY. NEJČASTĚJC SE POUŽÍVAJ ASI 3 TIPY TESTŮ

 

 

Test na oční dráždivost

Je také znám jako Draizův oční test. Tento pokus slouží ke stanovení akutní dráždivosti substance po přímé aplikaci do oka. Obvykle se používají alespoň tři dospělí albínští králíci na substanci. Každému králíkovi, který je znehybněn a při vědomí, je do oka nakapána substance, zatímco druhé oko slouží jako kontrola. Králičí oko tvoří mnohem méně slz nežli oko lidské, a proto hůře vyplavuje dráždivou substanci z oka. To je jeden z důvodů, proč vědci používají právě tento druh. Králíci také nemají reflex mrkání, což usnadňuje aplikaci chemikálií. Během pokusu dochází k těmto poničením oka: zkalení, zčervenání, otok víček. Tvorba vředů a mokvání očí je popisována po 21 dnech po aplikaci jedné dávky. Zvířatům obvykle nejsou poskytnuty žádné bolest tišící prostředky.

 

 

Test na kožní dráždivost

Používá se ke stanovení toxicity substance aplikované na kůži. Použivají se nejméně tři dospělí albínští králíci nebo morčata na substanci. Test vyžaduje aplikaci zkoušené chemické látky na jejich oholená a odřená (oškrábaná) záda. Po hodinách, dnech či týdnech se objeví známky zčervenání, otoku, zánětu, práskání a vředovatění kůže. Obvykle nejsou poskytovány bolest tišící prostředky.

 

Akutní toxicita

Existuje několik různých typů experimentů sloužících k určení stupně toxicity. Tento stanovuje toxický účinek pro celé tělo po aplikaci jedné dávky substance. Obvykle se používá 15-30 potkanů na substanci. Chemikálie je do těla aplikována krmením (orálně), injekčně nebo inhalačně, obvykle bez bolest tišících látek. Poté jsou zvířata 14 dní pozorována. Mezi symptomy patří změny krevního tlaku, ztráta váhy, nadměrné slinění, poškození vnitřních orgánů, poruchy dýchání, křeče, krvácení z očí, nosu nebo konečníku, piloerekce (naježení chlupů), třes, průjem, koma, a také smrt. Na konci pokusu jsou všechna zvířata zabita kvůli pitvě.

                                                  

 

 

                                                 Zdroj: různý blogy a oficiální stránky